Ajatuksen voimalla 2/2

Yleinen

Kun nyt vauhtiin pääsin, niin tässäpä toinen esimerkki siitä, kuinka suuri onkaan ajatuksiemme voima. Tällä kertaa valotetaan toimivinta tapaa suhtauta esteisiin elämän polulla.

Kuvittele, että edessäsi on lauta, joka pitäisi saada lyötyä kahtia pelkällä kädellä.

Mihin ajatuksesi keskittyvät? Tässä tilanteessa ajatuksemme keskittyvät useimmiten edessä olevaan lautaan. Tällöin kuitenkin keskitämme ajattelumme esteeseen ja siihen liittyvään vaaraan. Esteen synnyttämä pelko jarruttaa lyöntiä ja aivoissa oleva ajatus toteutuu lihaksissamme (Kts. Ajatuksen voimalla 1/2).

Jos kysytään neuvoa kokeneelta karatemestarilta, kehottaa hän keskittymään siihen pisteeseen, jossa käsi on silloin, kun tehtävä on suoritettu. Tällöin keskitymme lyöntiin, eikä aivoissa ole estäviä ajatuksia. Tietenkin on olennaista, että lauta on sellainen jonka katkaisuun voimamme riittää. Mikään ajattelu ei korvaa virheellistä valintaa.

Karatemestari lisää vielä, että pelkän katkenneen laudan ajattelu on sekin huono valinta. Ei saa ajatella lautaa ollenkaan, vaan ainoastaan toimintaa. Kun toiminta vapautuu esteistä (laudasta), tulos saadaan sen sivutuotteena.

Olen itse leikitellyt ajatuksen kanssa muun muassa lenkkeilessä. Raskasta ylämäkeä juostessa yritän olla keskittymättä itse ylämäkeen ja kuvitelen itsensi tulevassa alamäessä. Eli en kuvittele itseäni mäen päälle (koska mäki on silloin vääjäämättä mielessäni), vaan kruisailemassa kevyessä alamäessä.

Tuleepa mieleeni myös klassinen ”älä vaan ajattele punaista elefanttia” -esimerkki. (Ajattelitko?) Toiminnanohjauksen kannalta on huomattavasti vaikeampaa välttää, kuin kohdistaa huomionsa johonkin tiettyyn toimintaan (Kts. Sudenkuopat vs. askelmerkit). Myöskään ”en ajattele estettä”-periaate ei siis toimi. On luonnollista, että elämän esteet vierailevat mielessä ja usein niihin sisältyykin paljon ahdistusta ja pelkoa. Jotta esteet tulisi ylitettyä, kannattaa pyrkiä ruokkimaan ajatuksia jotka keskittyvät haluttuun toimintaan.

Edellä kuvatusta karate-esimerkistä on jälleen kiittäminen mainiota Keijo Tahkokallion kirjaa, Ajattele myönteisesti – avaimia muutokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.