Väärän kuninkaan päivä

Yleinen

Muinaisessa Babyloniassa vietettiin kerran vuodessa Väärän kuninkaan päivää, kuten Sinuhe Egyptiläisen lukeneet muistavat. Väärän kuninkaan päivänä kansalaiset vaihtoivat osia, ylhäisö pukeutui rääsyihin ja palveli prameasti pukeutuneita köyhiä. Päivän päätteeksi valtakunnan kahelein köyhä valittiin kuninkaaksi ja kansa huvittui tämän kaistapäisyyksistä.

Mielestäni jokaisen olisi hyvä toisinaan pitää päivä, jolloin keskittyy olemaan avoin uusille ajattelu- ja toimintatavoille, niin oudoilta kuin ne äkkiseltään tuntuisivat. Unohtaisi siis hetkeksi oman ”kuninkaansa”, laskisi suojamuuriaan ja tuulettaisi päätään.

Tämä ei tarkoita, että oudot ajatukset tarvitsisi niellä purematta. Meidän aikuisten kohdalla pätee sama kehotus, johon rohkaisemme lapsiamme: aina pitää ainakin maistaa. Kehotus voidaan muotoilla myös suopeuden periaatteeksi. Suopeuden periaatteessa on kyse siitä, että pyritään löytämään toisen pointtien logiikka eli yritetään aidosti ymmärtää mitä toinen sanomisillaan/teoillaan hakee. Tämä ei tarkoita, että tarvitsisi olla samaa mieltä, vaan että tarjoaa aidon mahdollisuuden ajattelun muutokselle ja toiselle tulla kuulluksi.

Asiantuntijuus kompastuskivenä

Olen huomannut, että mitä enemmän opiskelen sitä herkemmin alan linnoittautua tietyn ajattelutavan taakse. Kun joku esittää poikkeavan näkemyksen asiasta, johon olen sattunut itse perehtymään, ponnahtaa päähän helposti ajatus: ”olet väärässä, minä tiedän paremmin!”. Tilanteessa onkin houkutteleva egobuustin ja pätemisen mahdollisuus. Vaikka oma tietämys asiasta olisikin vakuuttavaa, ei kehittymisen kannalta tällainen lähestymistapa ole hedelmällinen. Varsinkaan kun on selkeästi todistettu kuinka vinoutunutta yksittäisen ihmisen ajattelu on (kts. Kahneman: Thinking, Fast and Slow). Meillä on tapana sivuuttaa todistusaineisto, joka on ristiriidassa uskomustemme kanssa. Pönkitämme siis luonnostaan uskomuksiamme, joten niiden ravistelu vaatii usein tietoista päätöstä.

Vaikka asiantuntemus kasvaa kokemuksen ja syvällisen opiskelun kautta, oma ajattelu on silti aina yksilöllistä ja konstruktiivista. Omien ajatusrakennelmien taakse ei siis kannata linnoittautua. Muuten kehitys pysähtyy ja uskon, että tulee aika helkutin tylsät ja leipiinnyttävät työvuodet. Oman vajavuuden hyväksyminen ei suinkaan tarkoita osaamisen ja tietämyksen väheksyntää vaan on silkkaa realismia ja nöyryyttä. Nöyryys ei tarkoita nöyristelyä. Vaikka tunnustaa oman vajavuuden, voi silti antaa arvoa jo tähän mennessä tehdylle työlle ja kertyneelle kokemus.

Mielestäni olennaisinta on, että oman vajavaisuuden tunnustaminen ruokkii uteliaisuutta. Kun uusista näkökulmista on mahdollisuus oppia, ei niitä tarvitse kokea uhkana. Uteliaisuus myös tekee elämästä hauskempaa. Oma kiinnostukseni psykologiaan kumpuaa juuri tästä periaatteesta: uteliaisuudesta ymmärtää erilaisia tapoja toimia ja ajatella. 

 Fiksulta näyttäminen vs. kehittyminen

Asennoituminen erilaisiin näkemyksiin ja toimintatapoihin kielii siitä kuinka henkilö suhtautuu omiin kykyihin ja kehittymiseen. Psykologian professori Carol Dweck osuu asian ytimeen kirjassaan Mindset, jonka yksi keskeinen viesti on: “becoming is better than being”. Kun fiksulta näyttämisen tilalle tulee oppimisen ilo, ei tarvitse käyttää energiaa oman pätevyyden pönkittämiseen tai heikkouksien piilotteluun. Näin ollen kehittymis-näkökulma auttaa myös parempaan itsetuntemukseen sekä vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamiseen.

Omaa asennettaan voi pysähtyä pohtimaan myös omien ihmissuhteiden kannalta. Tuleeko haalittua lähipiiriin sellaisia ihmisiä, jotka pönkittävät egoa vai sellaisia, jotka haastavat ja auttavat kehittymään? Meidän jokaisen tehtävä on myös huolehtia siitä, että toiset kokevat itsensä arvokkaaksi. Kun perusturvallisuus on taattu, uskaltaa helpommin olla vajavainen, avoin kehittävälle uteliaisuudelle ja soveltaa suopeuden periaatetta.

Jos kiinnostuit aiheesta, suosittelen tsekkaamaan:

  • Carol Dweck: Mindset
  • Daniel Kahneman: Think, Fast and Slow
  • http://www.psychologytoday.com/blog/the-couch/201201/dont-know-enough-not-good-enough-think-again

 

2 thoughts on “Väärän kuninkaan päivä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.