top of page

Pakit kuuluu asiaan – kuinka sulattaa kielteinen palaute

Hyväksytyksi tuleminen on ihmisen perustarve ja tästä syystä karsastamme epäonnistumista. Jokainen meistä kuitenkin kohtaa kielteistä palautetta. Kun näin tapahtuu, kuinka estää vajoaminen murheen alhoon?


Esimerkki 1. Myyntityö. Yrittäjämiehelläni on ensiarvoisen hieno tapa suhtautua pakkeihin: ”Pakit ovat osa myyntityötä, yrityksen pyörittämistä ja elämää. Ne kuuluvat asiaan ja ovat normaalia. Ei niihin kannata liikaa takertua. Johdonmukainen ja nöyrä työskentely kyllä palkitaan.”


Esimerkki 2. Ihmissuhdemarkkinat. Pakkeja tulee, ainakin useimmalle. Tämä voi helposti johtaa siihen, että tyytyy seinäruusun osaan. Pakit kuitenkin kuuluvat asiaan myös tällä sektorilla. Olennaista on, ettei tee liian fundamentaaleja päätelmiä yksistä pakeista (”en koskaan saa ketään” ”olen totaaliluuseri” ”kukaan ei halua minua”). Helposti myös annamme epäonnistumisille liian suurta painoarvoja ja unohdamme onnistumiset. Mainittakoon myös se, että olisi jäänyt edellä mainittu yrittäjämieskin tapaamatta, jos en olisi aikoinaan uskaltautunut (pakkeja uhmaten) lähestyä kyseistä herrasmiestä baaritiskillä.


Mitä tehdä, kun saa kielteistä palautetta:

1) Asennoidu oikein: pakit kuuluu asiaan. Niitä pitää oppia sietämään.

2) Mieti mahdollisia tulkintoja: älä takerru ensimmäiseen mieleen juolahtavaan.  Huom. Tutkimusten mukaan maltillinen myönteinen erhe kannattaa: ”onnistumiset johtuvat minusta, pakit toisesta”. Tämä lisää minäpystyvyyttä ja uskallusta tarttua haasteisiin (mm. Seligman: Learned optimism, attribuutioteoria).

3) Suhtaudu epäonnistumiseen hetkellisenä takaiskuna, älä pysyvänä epäonnistumisena (”en koskaan onnistu”).

4) Älä yleistä. Yksi epäonnistuminen ei tarkoita, että olet täydellinen epäonnistuja kaikessa.

5) Yleistä. Anna onnistumisten yhdellä elämän osa-alueella kannustaa myös muilla elämän osa-alueilla. Mehuttele onnistumisia. Näin tuet pystyvyysuskoa ja jaksat olla sinnikkäämpi.

6) Valitse kehittymisen mindset (Dweck. C.). Suhtaudu elämään oppimisen kannalta ja uteliaasti. Sinun ei tarvitse olla valmis ja pätevyyttä ei tarvitse jatkuvasti osoittaa. ”Becoming is better than being.”


Jos kiinnostuit aiheesta, kannattaa tutustua mm.:

Martin seligman: Explanatory Style, Learned Optimism.Carol Dweck: Mindset.


Comments


bottom of page